Monday, July 20, 2009

Simbiosis

Mungkin ada org yg dah biasa dengar perkataan 'Simbiosis' ni(dak2 Bio msti tau, kalu xtau, p masuk skolah balek)..
Mungkin jgk ade yg pernah dgr, tp xtau maksud sebenarnya, yg tau, Simbiosis = Ella (hampeh tol)..
Mungkin jgk ade org yg xpernah dengar langsung perkataan ni..

biar ak terangkan sket apa itu Simbiosis..

Simbiosis ni berasal dari perkataan Yunani, sym, bermaksud dengan dan biosis plak bermksud kehidupan..Gabungan 2 prkataan ni, Simbiosis, bererti hubungan atau interaksi antara 2 organisme yg hdup berdampingan..ade 3 jenis simbiosis:

Simbiosis Parasitisme: Pihak yg satu mndapat keuntungan dan merugikan pihak yang lain..
Simbiosis Mutualisme: kdua pihak saling menguntungkan antara satu sama lain..
Simbiosis Komensalisme: Satu pihak mendpat keuntungan dan tidak merugikan pihak yang lain..

aaa, cmtu laa srbe sdikit pasal Simbiosis..

ape yg menarek ttg Simbiosis ni smpi post kat sini??

yea, tgh2 ak duk surf ternet, tetibe ak ternampak satu perkataan Simbiosis, which is ak mmg tau maksud nye sikit...so, ak search kat google, then dpt sume2 ni..n...tetibe, kpala aku terarah kapada satu topik....KAWAN..

kawan pnting dlm idop kite..tnpa mereka, kita akan rasa sunyi..xyah ak nk madah2, ak rasa korg sume faham maksud ak..
kat sini, biar ak describe kan sikit soal, jenis kawan based on pngalaman ak sndiri..kalu salah tlg betol kan..

1) kawan version Simbiosis Mutualisme
>> kwn jenis cmni, kalu ak dpt brdamping bgn org yg mcm ni, waaaa, senang tol ati rasa nye..
>> ak tlg kau, kau tlg ak...kan bagus cmtu..
>> ak susah, kau ade, kau susah, aku ade..no hal la beb
>> kalu jmpa kat mane2 pon, tnpa segan silu ak akan tegur, ak xkesah sape nk tegur sape dulu..
>> kawan mcm ni ramai, tp kalu nk pilih jadikan sahabat tu, byk lg laaa aspek2 yg kne tgk yea...hihi..
>> kalu kau nk mntk krjasama ng ak, xkan susah ak nk beri kerjasama kat kau..

2) kawan version Simbiosis Komensalisme
>> yg ni, xde komen ler, ak ley j nk tlg2 org ni..xmengharap ape2 pon..kalu nk kasi upah, ak amek je~ xD
>> org cmni, xkesah sgt pasal life org laen, asalkan dia rs diri dia xmnyusahkan org laen sudah la..
>> yg ni senang sbb xpayah nk bergantung life ng org laen..suke gerak sndiri..
>> ntah...xde komen sgt..senang nk citer, org cmni, xramai yg nk wat musuh..yelaaa, xnyusahkan org pon..watpe nk kacau kan? huhu

3) kawan version Simbiosis Parasitisme
>> emm, yg ni paling best..haha...dgr nama pon dah rasa cm nk lempang je kan~? :P
>> dia ni pandai..pandai curi peluang utk dptkan ap yg dia nk..tp mangsa kau tu, xsemestinye bodo2 belaka tau~~
>> xtau nk ckp cmne...tapi, kalu idup xley nk senangkan org laen, jgn la plak susahkan org laen..ada pahammm!!!!..lu baek pg mampos!!!
>> kalu ak dpt mark org yg cmni, lg2 kalu dia cuba nk jd parasit kat aku...sry to say la beb...ak mark kau..FOREVER!!
>> ak dah byk jmpe org2 yg cmni..n ak slalu doakan ak xtermasuk dan djauhkan dr golongan $%*@&# cmni..
>> ak mngkin baek ng org cmni, tp xbermakna ak akan 'baik' ng dia mcm ak baik ng org lain...
>> last skali, ak doakan, org2 yg cmni, insaflaaa cepat2...sebelum sume org benci kat kau..idup kne laknat nnt tau..

haiz...puas ati bebel..kalu ikutkan, byk lagi ak nk citer ni..tp ak sibuk skrg, xley nk citer pnjng2(kononnyeee~ xD)

akhir kata dari aku, " Kalau tidak mampu untuk menjadi lilin yang membakar diri untuk terangkan yang lain, jangan pula menjadi angin yang memadamkan api lilin itu "

cewaaaaah, ayat baek la konon nye yeaaa.haha..

k, c ya~

3 comments:

LiLohOnEy said...

wuhuu~~

luq jiwangggg~~~

;p

Zahir Turion Ultra said...

Haha aku dalam kategori mane ye? Hahaha aku rase kalau ada sorang lagi yang cukup dikenali oleh kita (tiga orang xcident) baca post ni memang melenting haha

luqman said...

errr...
sape kah yg dimaksudkan itu???
i dun get it~...
huhu...

Blog Widget by LinkWithin