Sunday, September 6, 2009

Bertudung..hipokritkah bertudung~?

Tertanya-tanya:

Seorang gadis ditanya mengapa dia tidak mahu bertudung, dan jawapannya ialah

" saya takut nanti tak ikhlas, saya masih belum bersedia. Nanti orang kata hipokrit pula. "

maaf kan aku kalu2 ade org yg terbaca post ni dengan rasa marah ataupon xpuas hati. dan sekiranya ade diantara korg yg baca post ni membaca dengan penuh emosi, silalah tinggalkan halaman ini kerana tujuan ak dalam post ini adalah ingin mengajak saudara/i bersama2 utk memikirkan masalah yg sering kita lihat dan ternampak dalam kehidupan kita.

sedang sibuk ak duk search ternet, tetibe ak terhenti bila ak trnmpk satu sedutan video yg bertajuk "
Funny Answer on Muslim Head Scarf Asked by a Chrisitian Lady "..dan setelah ak menonton video tu, terus terbit niat di hati utk buat post ni..satu sedutan pendebatan yg memang hebat. kata2nye yg sungguh berkesan..

utk itu, same2 kita hayati video ni..video lam BI, pada mereka yg kurg fasih BI tuu, ley laaa tanye kawan2 or sape2 yg expert BI nie..mntak tolong dia terangkan



mmg bagus skali jawapan Sheikh Ahmed Dedaat ak kira..huhuu..
ak ni bukanlah baek sgt, bukan lah bagus sangat or alim sangat..
tapi ak pon tertanya2 jgk..bila org duk jawab " xnk pakai, nnt hipokrit " sprti cntoh yg ak tulis kat atas tu..
ak nk ajak korg sume berfikir..kalu ak salah, tlg betolkan...
bila sorg wanita MUSLIM yg biasanyaa xbertudung, pastu, tetibe dia bertudung atas sbb2 trtntu cntohnye mngikuti kelas agama, atau jmpe mak mertua, dia dilabelkan sbg HIPOKRIT..
hurmm...ak ley gambarkan 2 sudut pandangan disini..adakah..:

pertama: bertudung sbb segan berdepan ng sesetengah org jikalau tidak bertudung
or
kedua: tidak mau bertudung sedangkan dia mengaku diri nye MUSLIMAH

antara 2 sudut pndangan ni...manakah HIPOKRIT yg sebenar pada pendapat korg..
sama2 kita fikirkan..

4 comments:

syahbandar87 said...

samada hipokrit ke x,tetap wajib jgk..contoh laen pula..

situasi1-seseorang ni mmg suka berzina..tiba2 kebetulan ada kawan baeknya kt rumah.jadi dia x jadi berzina sbb malu kt kawan dia akan perbuatan terkutuknye tu..

situasi2-dia x malu lansung..katanya ahh bwt apa nk malu.malu tapi mahu tandanye hipokrit..lalu dia pun berzina jgk dngn perempuan tu..

kesimpulan-agak2 mana lebih baek.sy rasa situasi satu lebih baek dari situasi 2.malu ats dasar menghormati orng islam laen.klu camtu maknanye klu perempuan yg jenis x mennutup aurat ni x yah la ttp aurat time nk semayang sbb klu tpp dianggap hipokrit plak kn.jd macam mane tu?mungkin diorng ckp solat laen,mmg wajib ttp aurat.klu x tutup x sah plak solat..jadi bagaimana dngn pula dngn kehidupann harian.x wajib ke tutup aurat??

bg sy lagi klu dia mengambil alasan tak bertudung sbb x nk hipokrit itu bukannya tiket untuk dia tidak bertudung.tetap berdosa besar jgk sbb membuka aurat..apa2 pun alasan bertudung ttp wajib.dan jika membukanya maka ia br saja melanggar salah satu dr 70dosa2 besar.wallahua'lam..

Mael said...

Thanks sebab berkongsi vid tu. Sgt berkesan di hati...

luqman said...

Syahbandar87:
btol tu saudara, xde alasan yg mmbolehkan utk tidak bertudung. terpulang la kepada tuan punya badan, kami yg tidak mmpunyai kuasa, hanya lah mmpu memainkan dengan kata2..

Mael:
ok jea, skadar berkongsi..apa salah nye kan~ huhu

to all: well...welcome to my blog~ ^^

Adi Alida said...

dh nk habis bc psl ni bru terperasan ni blog CEO company 5. hehe nice entry. Dh tgk perdebatan dia dgn paderi kristian. yg tu pun best. the debate psl bukti kristian holy bible is created by people.not from the God..yg tu lagi kesian paderi kristian tu malu gile coz byk hujah dia kne pangkah camtu je ngan sheikh ahmed dedaat ni..

Blog Widget by LinkWithin