Thursday, September 10, 2009

oh! Matahari

ak lom tido lagi dari semalam..
selepas kne paksa tgk bola pagi2 tadi, smpi skrg mata ak xngantok2..ish3
trimas ak ucapkan buat mreka yg berjaya mmbuatkan ak tertonton perlawanan Eng-Crotia pg tadi..

k la, sperti yg dah tertulis kat tajuk post ak ni,matahari, korg pon dah ley imagine sndiri kan cmne rupe matahari ni. kalu xtau jugak, xtau laaaa, anta p tadika balek..xpon, suh masuk lam rahim mak tu balek..zz...

ak ade curik gmbr2 ni kat website ntah mane2 ntah, lupa ak nk creditkan website mane. kalu korg nk cari sndiri, senang je, search j kat google...senaaang~ ^_^

xtau nk citer ape, korg tgk sndiri gambar2 ni yea...

ok, ni gamba matahari yg diambil oleh NASA..uuu,merah mnyala~ ni laaaa bola-bola api yg Nana n Achik Spin duk bising dulu2 tu kot~

yg ni plak, kalu korg perasan, kat gambar ni ade satu titik kecik tuuuu...nmpk x?...aaaaa, tu laaa bumi sebenarnye..kecik btol kalu nk bandingkan ng matahari tu kan? tu baru bumi...kalu kita, agak2, bape laaaa nisbah ng matahari ni ek~?(-_-)

ak ari2 pegi kelas naek moto.. n tambah2 lagi, sem ni kelas ak jauh2, BM -> BW -> BM -> BW..
every class, ak kne naek moto utk ke kelas strusnya...back n forth BM n BW..penat bai~!!! tghari2 pon kne naek moto jgk...paneh la beb~ rasa terbakar kulit2 ak ni haaa...ak ni yg dah elok2 'putih2' ni, maken menjadi2 la polak keputihan ak nih..ish3..

bila fikir pasal panas2 ni, ak slalu teringatkan joke kawan2 skolah agama ak dulu2..

" baru panas dunieeeeee~ mung tu banyok doseee~ " +_+

yelaa2, ak jela yg ade dose, korg sume2 malaikat, xde dose...ampeh tol..zzz..tp xpe laaa, joke yg cenggini laaa yg kekal lam kpala ak.kalu duk fikir2, mai laa insaf sekejap..ok la tuh, drp xpernah rasa insaf kan...uhuk3
teringat plak lagi satu citer, ust ak duk citer keadaan kita bila dibangkitkan di padang mahsyar nnt. dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina, di tambahkan lagi dengan matahari yg berada hanya sejengkal dari kepala manusia..cuba bayangkan..kalu kite baca mane2 artikel psl matahari, kite tau, bhawa api dipermukaan matahari tu menjulang beribu2 kilometer tinggi nye dgn suhu yg....Subhanallah...kalu kite ni duk sejengkal bawah matahari, mknenye kite ni duk dalam api matahari tu la..panas cmne?..aaaaa, lu pikir laaa sndiri~

ade satu video yg ak jumpe..(ak mmg suke post2 video nih..hihi)...video pasal simulasi matahari..
layan jelaaa



pesanan terakhir buat diri sndiri dan pembaca post ni: muhasabah la diri selalu, kita ni slalu sibuk perhatikan kesilapan, kekhilafan, kecacatan org laen, sehinggakan kite sendiri xsedar kesilapan kita sendiri. ayuh, bangkitlah kite dengan kesedaran, sebelom kita dibangkitkan utk disedarkan~

nota tapak tangan: satu artikel mngenai situasi di padang Mahsyar, perjalanan dan kehidupan di padang Mahsyar, Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-Fathani..cukup mmberikan kesedaran..(berderau darah ak baca)

p/s: xde sape2 nk tumpangkan ak naek kete ke lepas nie~? T_T

1 comment:

syahbandar87 said...

hmm..sungguh menginsafkan

Blog Widget by LinkWithin